DEL DET DER VIRKER
På vores arenaer udvikler arbejdspladser helt konkrete løsninger, der skaber mere engagement og mindre sygefravær. Nogle løsninger er skræddersyede, men andre løsninger er kopierbare. Arbejdslyst Alliancen deler og inspirerer Danmark med de bedste kopierbare løsninger udviklet på vores arbejdslystarenaer:
SEGES Innovation Arbejdslystudvalget
Udfordring: Nyt fællesskab efter udskillelse af selskab
Koncept: 1 arbejdslyst udvalg af 5 medarbejdere skaber 1 årshjul med 8 årlige aktiviteter.
Hvorfor er det vigtigt: Helt konkrete aktiviter på arbejdspladsen i pauserne skaber nye sunde kollegaskaber og mere at være sammen om end arbejdsopgaverne. Det ryster alle sammen i bussen ved for eksempel sammenslutninger eller opdelinger af arbejdspladser.
Resultater: Lavere sygefravær med 0,3% på under 1 år. Laveste personaleomsætning nogensinde. Bedste trivselsmåling. Nationale priser. Nationale oplæg. Ny, bedre kultur.
Q8 Ungeministeriet
Udfordring: Unges trivsel på arbejdspladsen
Koncept: 10 ungeministre tager ud på 20 stationer om året og spørger medarbejderne om 2 ideer, der kan skabe bedre liv på stationen. Ideerne sendes til hovedkontoret, der giver grøn, gul eller rød.
Hvorfor er det vigtigt: Med Ungeministeriet kommer unge medarbejdere med konkrete ideer til forbedringer som ledere kan handle på lokalt og nationalt. Ungeministeriet sætter en ramme hvor virksomheden ikke taler til, eller om, men med de unge medarbejdere om et godt arbejdsliv.
Resultater: Vinder af national pris. Lokale og nationale trivselsforbedringer efter 1 møde. Styrket HR-afdeling og samarbejde på hovedkontoret.
Link til mere info
Rigshospitalet TrivselsTænkeTanken
Udfordring: Medarbejderindflydelse på arbejdspladsens mentale overskud
Koncept: 5 medarbejdere mødes 1 gang om måneden og kommer hver med 1 solstrålehistorie og 1 trivselsforslag. De bedste forslag sendes til ledelsen, der giver grøn eller rød indenfor 7 dage. Et hold af trivselsambassadører faciliterer TrivselsTænkeTankmøderne.
Hvorfor er det vigtigt: Trivselstænketanken sætter med solstrålehistorien fokus på videndeling og gode fortællinger fra hverdagen. Det er en systematisk indsamling af trivselsforslag og bringer nye og erfarne kollegaer sammen.
Resultater: 21 trivselsforbedringer på 12 måneder. Lavere sygefravær. Flere ansøgere til ledige stillinger. 4 nationale trivselspriser.
Bedre pauser med fyldte fællesborde
Udfordring: Sammenhængskraft og medarbejdere, der møder på kontoret
Koncept: Fyld fællesborde med puslespil, LEGO, UNO, spillekort, samtalekort eller quiz
Hvorfor er det vigtigt: Skab sammenhængskraft og fællesskab på kontoret med helt konkrete aktiviteter på fællesbordene. Gode kollegaer og lysten til at dukke op på kontoret skal nogle gange rammesættes. Små aktiviteter har vist sig i mange tilfælde at være nok.
Godt råd: Få lederne med så de viser engagement i aktiviteterne.
Sund performance med succeser og fuck-ups
Udfordring: Kom af med frygten for at fejle
Koncept: 1 fælles morgenmad/frokost om måneden. Alle deler deres største succes og største fuck-up
Hvorfor er det vigtigt: I en verden med præstations- og perfekthedskultur lever mange med frygten for at fejle. Ved at konceptualisere samtalen om alles både succeser og fejl normaliseres fejl, som noget der er okay og en del af arbejdet og livet som menneske, hvor vi altid lærer undervejs.
Resultater: Sundere performance og hele mennesker på arbejde
Plejecentreret Solbakken Fra brok til stjernestund
Udfordring: Fra brokkultur til konkrete forbedringsforslag og stjernestunder
Koncept: 20 minutter til personalemødet 5 minutter til brok --> 10 minutter til konkrete forbedringsforslag --> 5 minutter til stjernestund (hvad er blevet bedre siden sidst). Stjernestunder beskrives og hænges på kontoret.
Hvorfor er det vigtigt: Få vendt medarbejderes brok til konkrete, realistiske forslag til, hvordan det kan blive bedre. Stjernestunder flytter fokus fra brok, til alt det gode, der også sker i hverdagen.
Resultater: Lavere sygefravær. Lavere personaleomsætning. Fokus på stjernestunder
Living Institute: Debrief safely
Udfordring: Mange konsulenter står selv i de største virksomheder ofte alene fx. i deres faciliteringsroller. Det kan skabe utryghed, når de møder store udfordringer.
Koncept: 1 debrief med 1 kollega i 10-20 minutter senest 48 timer efter alle jobs. Her taler kollegaerne deres udfordringer og oplevelser igennem
Hvorfor er det vigtigt: Ved at debriefe med en kollega opstår følelse af ikke at stå helt alene i opgaver, samt et sparrings- og læringsrum.
Resultater: Mærkbar ændring i konsulenters oplevelse af psykologisk tryghed.
Danica Pension: Ro i en accelererende verden
Udfordring: Fra silo til at samle 350 medarbejdere i ét CCO
Koncept: "Ro i en accelererende verden"
Hvorfor er det vigtigt: At samle 350 medarbejdere sker ikke ved at fortælle medarbejdere de skal samles. Det sker ved at organisere dem gennem et fælles tredje. Et "why". For Danica Pension CCO blev dette why "Ro i en accelererende verden".
På 1 workshop samledes alle ledere og omsatte dette "Ro i en accelererende verden" til hvordan og hvad hele CCO kunne gøre.
Hvert fyrtårn følges op på månedligt pit-stop møde.
Resultater: Fra silo til samlet ledelse og ét samlet CCO, der vil skabe ro i en accelererende verden.
Kontakt
Morten Levinsen
ml@nextstep.one | +45 22 22 80 25
Kontakt
Morten Levinsen
ml@nextstep.one | +45 22 22 80 25